Voorpagina Hans van Maanen
klikklikklikklik

Hans van Maanen

 

This is the home page of science writer Hans van Maanen. From here, you can move on to articles, books and columns I've written and a bit more, but it's all in Dutch. And you might be interested in my fonts.


Welkom op de voorpagina van de website van freelance wetenschapsjournalist Hans van Maanen. Op deze website vindt u een kleine bloemlezing van artikelen die ik heb geschreven, een overzicht van mijn Volkskrant-columns, een lijst met boeken, mijn fonts, en nog het een en ander.

Encyclopaedia of misinformation Weekly columns Broddelwetenschap
De Encyclopedie
van misvattingen
Oude columns
in de Volkskrant
Fonts en
SciType
Boeken

Mijn belangrijkste opdrachtgevers zijn op het ogenblik de Volkskrant, het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Daarnaast schrijf ik columns voor Huisarts en Wetenschap en voor het Belgische populair-wetenschappelijke Eos.
Verder geef ik elk jaar gastcolleges wetenschapsjournalistiek aan de Erasmusacademie in Rotterdam (de PDOJ), aan de Rijksuniversiteit Groningen, in Leiden en aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, en meer incidenteel ook aan andere universiteiten en hogescholen.
Ik verzorg met veel plezier lezingen, schrijfcursussen en 'workshops' over cijfers, statistiek en het ontmaskeren van gecijferde onzin — zoals voor de Vereniging voor Wetenschapsjournalisten, de Raad van State, de Vrije Universiteit, verschillende KNMG-afdelingen, de Leidse universiteit en de Vereniging voor Onderzoeksjournalisten.

In 2007 ontving ik de Van Walreeprijs voor medische wetenschapsjournalistiek van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en de NWO Eurekaprijs voor 'het beste oeuvre op het terrein van de wetenschapscommunicatie'. Bij de feestelijkheden heb ik heuse lezingen gegeven.

Helemaal aan het begin van het letterproductiebedrijf teken ik fonts.