Voorpagina Hans van Maanen
klikklikklikklik

Hans van Maanen

 

This is the home page of science writer Hans van Maanen. From here, you can move on to articles, books and columns I've written and a bit more, but it's all in Dutch. And you might be interested in my fonts.


Welkom op de voorpagina van de website van wetenschapsjournalist Hans van Maanen. Op deze website vindt u een kleine bloemlezing van artikelen die ik heb geschreven, een overzicht van mijn Volkskrant-columns, een lijst met boeken, mijn fonts, en nog zo het een en ander.

Skepter Weekly columns Misinformation Broddelwetenschap
Skepter Oude columns
in de Volkskrant
Fonts en
SciType
De Encyclopedie
van misvattingen
Andere
boeken

Ik ben sinds december 2014 hoofdredacteur van Skepter, het tijdschrift van de stichting Skepsis. Daarnaast verzorg ik nieuwsberichten voor het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde en schrijf ik columns voor Huisarts en Wetenschap en voor het Belgische populair-wetenschappelijke Eos. Ik ben hartgrondig ambassadeur voor NLT.
Van 2003 tot de zomer van 2013 schreef ik de column Twijfel over dubieuze wetenschap en aanverwante zaken voor de Volkskrant. Een deel daarvan is, zoals dat gaat, gebundeld in mijn boeken, het meest recente is Broddelwetenschap.

Verder geef ik elk jaar gastcolleges wetenschapsjournalistiek aan de Erasmusacademie in Rotterdam (de PDOJ), aan de Rijksuniversiteit Groningen, in Leiden en aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, en meer incidenteel ook aan andere universiteiten en hogescholen.
Ik verzorg ook met veel plezier lezingen, schrijfcursussen en 'workshops' over cijfers, statistiek en het ontmaskeren van gecijferde onzin — zoals voor de Vereniging voor Wetenschapsjournalisten, de Raad van State, de Vrije Universiteit, verschillende KNMG-afdelingen, de Leidse universiteit en de Vereniging voor Onderzoeksjournalisten.

In 2007 ontving ik zowel de Van Walreeprijs voor medische wetenschapsjournalistiek van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen als de NWO Eurekaprijs voor 'het beste oeuvre op het terrein van de wetenschapscommunicatie'.

Helemaal aan het begin van het letterproductiebedrijf teken ik fonts.