Van Maanen Hans van Maanen
klikklikklikklik

Echt niet!

Vraag je je wel eens af of je alles moet geloven wat je wordt verteld? Hebben eskimo's twintig woorden voor sneeuw? Houden alle beren een winterslaap? Draait de maan echt om de aarde? Is spinazie eten gezond? Als je zonder jas naar buiten gaat, vat je dan kou?...
Dan is dit boek echt voor jou. Hans van Maanen ontmaskert een groot aantal misverstanden. Dus als je wilt weten waarom je best zonder jas naar buiten mag, dan moet je Echt niet! snel lezen.

Uitgeverij Lucifer / Prometheus, Amsterdam
Eerste druk: november 2001. Tweede druk: december 2001
Uitverkocht
ISBN 90-6494-013-4


Op Piccadilly Circus staat Eros
Het beroemdste beeldje van Londen stelt niet, zoals alle toeristen en ook heel veel Londenaren denken, de Griekse liefdesgod Eros voor, maar de ‘Engel der christelijke barmhartigheid’. Het werd in 1893 gemaakt ter ere van een in 1885 overleden weldoener, de graaf van Shaftesbury.
Niet Eros

...

Floris V was populair bij de arme boeren
Daarom werd hij ‘der keerlen God’ genoemd, de held van de boeren. In ieder geval niet door de mensen uit zijn tijd: de bijnaam kreeg hij van een kroniekschrijver uit de vijftiende eeuw -- Floris was toen al tweehonderd jaar dood, hij werd in 1296 vermoord -- en niet als erenaam omdat hij het beste voor had met de arme boeren, maar als spotnaam omdat hij eens, toen hij ridders nodig had, veertig rijke boeren tot ridder had geslagen.
Dat ‘der keerlen God’ ook een erenaam kon zijn, werd pas in de negentiende eeuw bedacht, toen de democratische beweging opkwam en de voorvechters daarvan behoefte hadden aan helden.

...

Een koutje is zo gevat
Veel moeders pakken hun kind warm in om ervoor te zorgen dat het niet verkouden wordt, en veel kinderen geloven dat ze beter niet met natte haren de straat op moeten.
Maar plotselinge afkoeling heeft niets met verkoudheid te maken. In een bekende wetenschappelijke proef werden Amerikaanse rekruten de vrieskou ingestuurd -- de helft van hen warm ingepakt, de anderen met niet veel meer dan een T-shirt aan. Ze bleven allemaal even lang in de kou en deden dezelfde exercities. In de laatste groep werden niet meer soldaten verkouden dan in de andere.
Nog een argument: in de tropen verspreiden verkoudheidsvirussen zich net zo makkelijk als bij ons, terwijl er daar zelden sprake is van plotselinge afkoeling.
‘Kouvatten’ bestaat niet. Verkouden word je van het verkoudheidsvirus, en van niets anders. Zonder jas naar buiten kan dus echt wel.

...

In spinazie zit veel ijzer
Niets ten nadele van Popeye, maar in spinazie zit helemaal niet zo veel ijzer. In 100 gram bereide spinazie zit ongeveer 3 milligram ijzer, dat is evenveel als in postelein en in raapsteeltjes. Sla en snijbiet bevatten 4 milligram ijzer per 100 gram, en peterselie zelfs 10 milligram (maar daar gebruik je nooit zoveel van).
Wie ijzer wil, kan beter vlees eten. Het ijzergehalte van rundvlees is gelijk aan dat van spinazie, maar in rundvlees zit het ijzer in een vorm die voor mensen beter is op te nemen.

...