Voorpagina Hans van Maanen
klikklikklikklik

Stapelgenerator


Regelmatig worden onderzoekers geconfronteerd met een stapel data die niet geheel aan hun verwachtingen of hypotheses voldoen, of, erger nog, juist met een acuut tekort aan geschikte data. Om dit probleem op te lossen is de Stapelgenerator ontwikkeld: kleine en grote steekproeven van normaal verdeelde data met elk gewenst gemiddelde en elke gewenste standaardafwijking kunnen met een klik op de knop worden gegenereerd.

De beperkingen van het programma zijn van statistische aard: hoe kleiner de steekproef, hoe groter de standaardafwijking en hoe groter de gewenste nauwkeurigheid, hoe lastiger de Stapelgenerator het heeft; bij extreme eisen zal zelfs hij geen goede verzameling kunnen maken. Maar voor het overige: een uitkomst in vakgebieden waar de publicatiedruk hoog en de concurrentie moordend is.

Het programma is geschreven in mijn stokoude Basic, zonder veel inzicht in modern gedoe als Cocoa en Sandboxing. Misschien moet u even uw Mac ontveiligen, maar het werkt bij mij (10.8 - 10.11.5). Laat maar weten als het mis gaat, en stuur een kopie van uw publicatie!